Ronja Svedmark

Biografi

Ronja Svedmark biografi foto Henrik Heikki Hellström
Foto: Henrik Heikki Hellström

Ronja Svedmark är en verksam skådespelare med tio års erfarenhet inom teater, film, röst och musikteater. Ronja är född 1989 utanför Hörby i Skåne och utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 2009-2012.

Ronjas första roll på scen var en arg och dansande knekt i musikalen Robin Hood på ScenÖsterlen. Scenen var en överväxt lada förvandlad till en teater. Hon var då tolv år och förälskade sig i teater.

Efter gymnasiet flyttade Ronja till Göteborg och studerade ett år på Wendelsbergs folkhögskola med inriktning talteater. Där kom hon att bli aktiv i frigruppen Teater Nu. Tillsammans med sina kollegor tillbringade hon flera somrar på Sveriges stora musikfestivaler, där gruppen praktiserade sin egen form av drömimprovisation (en improvisations-teknik utvecklad av Staffan Göthe) för festivalbesökarna. 

Ronja tog sin kandidat i skådespelarkonst på Teaterhögskolan i Malmö 2012. Under och efter sin studietid ingick Ronja i skådespelarkollektivet Teater Variant. Gruppen gav under sina verksamma fem år flera egenskrivna föreställningar, bland annat Arbetsförnedringen (2013) och Jordägarna (2014). Den senare ett samarbete med Turteatern i Stockholm.

Ronja har arbetat på Dalateatern, ingått i den fasta ensemblen på Månteatern (2015-2019) och haft återkommande samarbeten med Banditsagor, Teater Insite och Bombina Bombast i Malmö. Hon har gjort roller i kortfilmer, konstfilmer, musikvideos och medverkat i TV-serierna Bron, Modus och Systrar 1968.

Ronja har läst in ljudböcker för Word audio publishing och Read out Loud i Malmö.

Utöver att arbeta som skådespelare har hon bland annat arbetat som hästskötare, pedagog och vårdare. Hon är på ledig tid en passionerad grönsaksodlare.

”Tveka inte! Anlita henne! Jag har arbetat med Ronja flera gånger i egenskap av regissör och hon är en klippa både som skådespelare och kollega. Nyfiken, rolig, kreativ, lyhörd och fysisk.”

– Pelle Öhlund, regissör