Ronja Svedmark

Om mig

Ronja Svedmark biografi foto Henrik Heikki Hellström
Foto: Henrik Heikki Hellström

Jag är en verksam skådespelare med tio års erfarenhet inom teater, film, röst och musikal. Jag är född 1989 i Önneköp, uppvuxen på Österlen och utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 2009-2012.

Mitt första möte med teater var genom scenÖsterlen 2002, då jag spelade en arg och dansant knekt i musikalen Robin Hood. Scenen var en överväxt lada förvandlad till en teater. Jag tolv år och och insåg att jag trivdes så väl på scenen.

Efter gymnasiet flyttade jag till Göteborg och studerade på Wendelsbergs folkhögskola med inriktning talteater. Där kom jag att bli aktiv i den nystartade frigruppen Teater Nu. Tillsammans med mina nya kollegor tillbringade jag flera somrar på Sveriges stora musikfestivaler, där vi praktiserade vår egen form av drömimprovisation, en improvisations-teknik utvecklad av Staffan Göthe. 

2012 tog jag min kandidat i skådespelarkonst på Teaterhögskolan i Malmö . Under och efter min studietid ingick drev jag skådespelarkollektivet Teater Variant. Gruppen gav under sina verksamma fem år flera egenskrivna föreställningar, bland annat Arbetsförnedringen (2013) och Jordägarna (2014). Den senare ett samarbete med Turteatern i Stockholm.

Efter min utbildning har jag bland annat arbetat på Dalateatern, ingått i den fasta ensemblen på Månteatern, 2015-2019 och haft återkommande projektanställningar hos Banditsagor, Teater Insite och Bombina Bombast i Malmö. Jag har gjort roller i kortfilmer, konstfilmer, musikvideos och medverkat i TV-serierna Bron, Modus och Systrar 1968. Jag har läst in ljudböcker för Word audio publishing och Read out Loud.

”Tveka inte! Anlita henne! Jag har arbetat med Ronja flera gånger i egenskap av regissör och hon är en klippa både som skådespelare och kollega. Nyfiken, rolig, kreativ, lyhörd och fysisk.”

– Pelle Öhlund, regissör