Ronja Svedmark

Om mig

Ronja Svedmark biografi foto Henrik Heikki Hellström
Foto: Henrik Heikki Hellström

Jag är en aktiv skådespelare med elva års erfarenhet av teater, film, tv, röst och musikal. Jag är född 1989 i Önneköp, utanför Hörby, uppvuxen på Österlen och utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 2009-2012.

Mitt första möte med teater var genom amatörteatern scenÖsterlen 2002, då jag spelade en ilsken och dansant knekt i musikalen Robin Hood. Platsen var en överväxt lada förvandlad till teater. Jag var tolv år och förälskade mig i teatern.

Efter musikalprogrammet på gymnasiet i Simrishamn flyttade jag till Göteborg och studerade på Wendelsbergs folkhögskola med inriktning talteater. Där kom jag att bli aktiv i den nystartade gruppen Teater Nu. Tillsammans med mina nya vänner och kollegor tillbringade jag flera somrar på Sveriges stora musikfestivaler, där vi praktiserade vår egen form av drömimprovisation -en improvisations-teknik utvecklad av Staffan Göthe- för mer eller mindre berusade festivalgäster på området. 

2012 tog jag min kandidat i skådespelarkonst på Teaterhögskolan i Malmö . Under och efter min studietid ingick drev jag skådespelarkollektivet Teater Variant. Gruppen gav under sina verksamma fem år flera egenskrivna föreställningar, bland annat Arbetsförnedringen (2013) och Jordägarna (2014). Den senare ett samarbete med Turteatern i Stockholm. TeaterVariant var min absolut viktigaste skola. Det var där jag lärde mig att driva egna idéer, skriva, regissera, producera och spela kollektivt. Jag lärde mig att inte ge upp och jag fick lov att tillsammans med mina kollegor och klasskamrater utforska nya former och olika spelstilar.

Efter min examen har jag utöver arbetet med TeaterVariant bland annat arbetat på Dalateatern, Malmö stadsteater, Helsingborgs stadsteater, ingått i den fasta ensemblen på Månteatern (2015-2019) och haft projektanställningar på Banditsagor, Teater Insite, Bombina Bombast och Teater Nu. Jag har gjort roller i kortfilmer, konstfilmer, musikvideos och medverkat i TV-serierna Bron, Modus och Systrar 1968. Jag har läst in ljudböcker för Word audio publishing och Read out Loud.

Jag söker projekt som utmanar mig. Tycker om att lära mig nya saker och går in i arbetet med lekfullhet och nyfikenhet på själva resan.

”Tveka inte! Anlita henne! Jag har arbetat med Ronja flera gånger i egenskap av regissör och hon är en klippa både som skådespelare och kollega. Nyfiken, rolig, kreativ, lyhörd och fysisk.”

– Pelle Öhlund, regissör